Yumuşak dokulu deniz canlısı fosili

   Yeni keşfedilen 525 milyon yıllık olağanüstü bir deniz canlısı fosilinin, dokunaçlarla birlikte yumuşak vücut parçaları içerdiği anlaşıldı.

   Çin, Leicester ve Oxford Üniversitelerindeki bilim insanları, dünyada yaşamış ilkel canlılarla ilgili bilgilerimize yepyeni bir bakış açısı kazandıran bir fosil buldu. 525 milyon yıllık fosil, sert tübüllern içerisinde yaşayan ve dokunaçlı canlılar grubuna dahil olan bir canlıya ait. Daha önce sadece tüplerin detayı görülebiliyordu ama bu yeni bulunan örnekle vücudun yumuşak parçaları ve beslenmek için kullandığı dokunaçlar da ortaya çıkmış oldu. Buluşun detayları Current Biology dergisinde yeni yayımlandı. 

   Bulunan canlı, deniz yıldızları ve deniz kestaneleri ile yakın akrabalığı bulunan pterobranch hemikordatlar grubuna ait olup aynı zamanda ilk omurgalıların evrimine dair özellikler de barındıran bir canlı. Pterobranchlerin yaklaşık 30 türü hala yaşıyor; yaklaşık 380-490 milyon yıl önce bu grupta bulunan graptolitler tarih öncesi denizlerde yaygın olarak bulunmaktaydı. 

Resim: 525 milyon yıllık hemikordatın ayrıntılı görüntüsü (Credit: Professor Derek Siveter, Oxford University)

    Pterobranchler, yumuşak vücutlarının etrafında sert bir tüp oluşturan bir madde salgılar. Dokunaçlar tübün tepesinden çıkarak plankton yakalamaya yarar. 4 cm’den kısa olduğu halde bu yeni fosil mükemmel şekilde saklanmış ve tüysü kolunda bulunan 36 ufak dokunacın bütün detaylarıyla görünmesine olanak sağlayacak şekilde güzel korunmuştur. Leicester Üniversitesi Jeoloji bölümünden Prof. David Siveter, "Dokunaçlar ve kollar da dahil olmak üzere yumuşak vücut parçalarına sahip, bu da bize grubun biyolojisi ile ilgili bugüne kadar hiç bilmediğimiz bir dünyaya dair yepyeni bakış açıları sunacak inanılmaz bir buluş” diye yorum yaptı. 

   Fosil, Çin’in Yunnan bölgesinde bulundu. “Bulutların ötesinden gelen tüylü kask” anlamına gelen Galeaplumosus abilus ismiyle adlandırıldı. (Yunnan Çincede 'bulutların güneyi' anlamına gelir.) Yunnan, Leicester ve Oxford Üniversitelerinden oluşan ekip bu fosilleri daha da detaylı incelemek üzere uzun süreçli bir çalışmaya başladı. 

Not: Fosil biliminde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri, çok eski fosillerin çevre şartları nedeniyle iyi korunamamış olması dolayısıyla özellikle yumuşak doku parçalarının organik çürümeye maruz kalarak yok olmasıdır. Bu da çok eski fosillerle ilgili bilgi açıklarına sebep olur, evrim karşıtlarının eline koz verir. Bu makalede sözü edilen şanslı buluşlar sayesinde, tarih öncesi dönemlere ait bir canlı türüyle ilgili önemli bulgular elde edilmiştir ve gelecekteki çalışmalarla daha da fazlası elde edilecektir. Bu tip buluşlar arttıkça evrim karşıtlarının zaten bilimsel olmayan iddiaları yok olup gidecektir.

 

Kaynak makale:

  1. Xian-guang Hou, Richard J. Aldridge, David J. Siveter, Derek J. Siveter, Mark Williams, Jan Zalasiewicz, Xiao-ya Ma. A pterobranch hemichordate zooid from the lower Cambrian. Current Biology, 24 March 2011 DOI: 10.1016/j.cub.2011.03.005

   Bu makale, Leicester Üniversitesi'den sağlanan bilgilerin ışığında ScienceDaily tarafından 28.03.2011'de online olarak yayımlanmıştır. 

Çeviri: felis agnosticus  

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Yorum ekle