Higgs bozonu doğrulandı

Son bulgular, geçtiğimiz yıl keşfedilen parçacığın Higgs bozonu olduğunu doğruladı

   Bugün yapılan Moriond Konferansı’nda CERN’in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) birlikte çalışan ATLAS ve CMS laboratuvarları, 2012'nin Temmuz ayında keşfedilen ve muhtemel Higgs bozonu olabileceği söylenen parçacığın, geçtiğimiz yıla göre 2,5 kat daha büyük bir veri kümesi ile yapılan analizler sonucunda Higgs bozonuna daha da çok benzemeye başladığını açıkladı. Ancak bilimde soruların arkası kesilmez; bu Higgs bozonunun Standart Model’deki Higgs bozonu mu, yoksa Standart Model’in de ötesindeki teorilerin öngördüğü en hafif bozonlardan birisi mi olduğuna dair sorular hâlâ cevap bekliyor. 

  

   Zaman alacağı belirtilen bu cevapların bulunabilmesi için, bozonun başka parçacıklara bozunma oranının hesaplanması ve bu sonuçların yürütülen tahminlerdeki değerler ile kıyaslanması gerekecek. Bozonun tespit edilmesi son derece nadir bir olay; bunun için yaklaşık 1012 proton-proton çarpışmasının gerçekleşmesi gerekiyor. Tüm bozunma biçimlerinin belirlenebilmesi için LHC’dan çok daha fazla veri elde edilmesi gerekecek. Parçacığın Higgs bozonu olup olmadığı, onun diğer parçacıklarla etkileşimine ve kuantum özelliklerine bakılarak belirleniyor.

   CMS sözcüsü Joe Incandela konuyla ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “2012’de elde edilen veriler ve son çalışmalardaki ön sonuçlar bir Higgs bozonu ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Fakat bunun ne tür bir Higgs bozonu olduğunu anlamak için henüz önümüzde uzun bir süreç var.” 

   ATLAS sözcüsü Dave Charlton da şöyle konuştu: "Elde edilen bu güzel sonuçlar kendisine işine adamış birçok insanın çabalarını yansıtmaktadır. Yeni parçacığın Standart Model’deki Higgs bozonu ile aynı spin ve parite değerlerine sahip olduğunu göstermişlerdir. Şimdi Higgs sektöründeki ölçüm programına başlamış bulunuyoruz.” 

   Kaynak: CERN press office

Yorum ekle