Véronique’in İkili Yaşamı

Paralel dünyalar kavramına bir de Kieslowski'nin gözünden bakın...

   Kristof Kieslowski, "Üç Renk" üçlemesinden (MaviBeyaz ve Kırmızı) sonra oldukça sarı-yeşil bir film çekmiş. Derinlik ve etkileyicilik bakımından üçlemeden bir basamak aşağıda diyebilirim. Yalnızlık hissini ve herkesin kendisini zaman zaman yalnız hissettiği o aşina ürperti anlarını güzel betimlemiş; hakkını vermek lazım. Yine de karakterlerin yeterince derinine inilmemiş olması ve daha kimin kim olduğunu anlayamadan paralel dünyalara giriveriyor olmak bende rahatsızlık yarattı. Söz konusu yönetmen Kieslowski olunca beklentiler de fazla oluyor haliyle. 

Yönetmen: Krzysztof Kieslowski

The Double Life of Véronique, 1991

(IMDB

   Polonya’da yaşayan Veronika'nın ölüm sahnesi:

   Üçlemenin Kırmızı filminden tanıdığımız Irene Jacob, Véronique-Veronica karakterlerini oynuyor. Yazılan pek çok yorumu okudum, hemen herkes çok beğenmiş Jacob'un oyunculuğunu; hatta bu oyunculuğuyla Cannes ödülü de almış. Bense tam tersini hissettim, hep bir rahatsızlık ve sahtelik duydum Jacobs'u izlerken. Arkadan "şöyle dur, şimdi kafanı şöyle eğ" diyen yönetmenin sesini duyar gibi oldum. Ama her şey bir yana, Kieslowski'nin tüm filmlerinde olduğu gibi müzikler adeta filmi izlemek için tek başına yeterli bence.

   Aşağıda filmin en çarpıcı sahnelerinden biri var. Fransa'da yaşayan ve müzik öğretmeni olan Véronique, kukla gösterisini seyrederken: 

Yorum ekle