DNA adeta bir hafıza kartı

   Bilim insanları sentetik yaşamdan sonra şimdi de 53 bin kelime, 11 resim ve bir bilgisayar programından oluşan bir kitabın içeriğini DNA üzerine kodlamayı başardı. Science dergisinde yayımlanan makalede5.25 megabitlik içeriğin genetik materyal üzerine bugüne kadar yapılan en büyük biyolojik olmayan (yapay) kodlama olduğu belirtildi. 1 gram DNA üzerine 455 milyar gigabyte (exabyte) veri kodlanabiliyor. Bu da 100 milyar DVD’deki veriden daha fazlası demek.

 

   Bu boyutta bir veriyi DNA’ya kodlamanın birkaç gün sürdüğünü söyleyen Dr. Sriram Kosuri, “Elbette arşiv amaçlı saklama için bu uzun bir süre ancak durum zamanla düzeliyor” dedi. Dahası kodlanan verinin bu kadar büyük olmasına rağmen, kodlar çözülürken yapılan hata oranının ihmal edilebilecek kadar küçük olduğu ifade edildi. Uzmanlar DNA kodlamanın maliyetinin hızla düşeceğini, önümüzdeki 5 ile 10 yıl arasında verileri DNA’dan saklamanın bugünkü dijital araçlara kıyasla çok daha düşük olacağını belirtti. 
   DNA geleneksel dijital veri depolama sistemlerine göre birçok avantaja sahip. Kolayca kopyalanabiliyor, ideal olmayan koşullarda saklansa bile binlerce yıl sonra yeniden okunabiliyor. Kaset ya da DVD gibi hızla modası geçen teknolojilerin aksine, DNA üzerine kod yazılması ve okunması insanlık var oldukça devam edecek bir gerçek. Dahası böylece insanlar dev bir kütüphaneyi hiçbir zorluk çekmeden hücrelerinde taşıyabilecek. Tırnak ucu kadarlık yere dünyadaki bütün dillerin sözlükleri saklanabilecek. 

   Ne işe yarar? 

   Belki ileride veya öldükten sonra, DNA dizilerinde sizin için önemli olan birtakım kişisel bilgilerinizin kalıcı olmasını istersiniz. Belki vasiyetinizi DNA'nıza kodlamak veya önemli bir sırrınızı DNA'nızda saklamak istersiniz mesela. Hayal gücümüzün sınırları çok geniş. Ama  insanın ölümsüzlük arayışlarında yeni bir basamak olduğu kesin.

 

Şu yazılar da ilginizi çekebilir:

Yorum ekle