The Root of All Evil? - Richard Dawkins

   Richard Dawkins tarafından 2006 yılında hazırlanıp sunulan "Tüm Kötülüklerin Kaynağı?" (The Root of All Evil?), üç büyük dinin din görevlileri ve müritleriyle yapılan röportajlar eşliğinde dini inanç sistemlerinin iç yüzüne ışık tutuyor. Dinlerin sorgulanmadan kabul edilen tehlikeli dogmalar olduğunu belirten Dawkins, onların rasyonel düşünceye ve insan aklına yapılmış bir saygısızlık olduğunu düşünüyor. Dinlerin, gerçeklik duygusu ve bilime de engel teşkil ettiğini söyleyerek, insanlığın din veya Tanrı inancı olmadan çok daha iyi durumda olacağını savunuyor. Bu yorum farklı itirazlara konu olabilecek bir bakış açısı sergiliyor gibi görünse de, eleştirmeden veya yorumlamadan önce belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Dawkins'in ilk bölümle aynı ismi taşıyan "Tanrı Yanılgısı" kitabında da, belgeselde değinilen konuların çok daha ayrıntılı eleştirileri bulunuyor. Konuyla ilgilenenlerin bu kitabı okumasını tavsiye ederim. 

   Dawkins bu iki bölümlük belgesel serisinin 2. bölümünde, Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg'in bir sözünü hatırlatıyor; bu yorum aslında belgeselin ana temasını da özetliyor: 

“Din, insan erdemine bir hakarettir. Din olmadan iyi şeyler yapan iyi insanlar da vardır, kötü şeyler yapan kötü insanlar da. Fakat iyi insanların kötü şeyler yapması için, din gereklidir.”

1. Bölüm: The God Delusion (Tanrı Yanılgısı) 

2. Bölüm: The Virus of Faith (İnanç Virüsü)

 

Yorumlar (1) -

  • Emeği geçen tüm herkese teşekkürler, Keşke ülkemdeki tüm insanlar bu filmi izleseler inaniyorum ki herşey çok farklı ve çok daha iyi olurdu..

Pingbacks and trackbacks (1)+

Yorum ekle