Samanyolu ile Andromeda 4 milyar yıl sonra çarpışıyor

   Bir yandan canlı evrimi devam ederken, bir yandan da evrenin evrimi sürüyor. Bunun sonuçlarından birisi de, evrenin genişlemesi ve kütleçekiminin de etkisiyle bu süreçte galaksilerin birbiriyle çarpışarak birleşmesidir. NASA'dan gelen güncel veriler, bizim Güneş Sistemi'mizin de içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi ile onun en yakın komşusu olan Andromeda Galaksisi'nin, bundan yaklaşık 4 milyar yıl sonra çarpışacağını gösteriyor. (Nature'da yayınlanan ilgili makale). Çarpışmadan sonra Samanyolu'nun ve içerisindeki yıldızların bugün bulundukları galaktik merkezlerden çok uzaklara savrulacağı, ancak Güneş ve diğer yıldızların sağlam kalacağı öngörülüyor.

Görsel: Bundan 4 milyar yıl sonra çarpışmanın Dünya'dan nasıl görüneceğinin temsili resmi. (Credit: NASA, ESA, Z. LEVAY AND R. VAN DER MAREL (STSCI), T. HALLAS, AND A. MELLINGER) 

   Bu bilgi, 2002-2010 yılları arasında Andromeda Galaksisi'nin hareketlerini inceleyen Hubble Uzay Teleskobu'ndan elde edilen görüntülerin ışığında elde edildi. Andromeda şu anda, bizden yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor. On yıllardır, Andromeda'nın saniyede 110 km'lik bir hızla üzerimize geldiği zaten biliniyordu. Fakat bu hızı ancak Dünya'nın görüş hattından ölçebildiğimiz için, bu çarpışmanın devasa bir çarpışma mı olacağı, yoksa bir ıskalama veya teğet geçme şeklinde mi yaşanacağı konusunda kesinlik yoktu. Andromeda'nın farklı yerlerinde bulunan 150.000 yıldıza ait çeşitli hareket yörüngelerini görüntüleyen Hubble teleskobu sayesinde, artık bu konuya da bir açıklık gelmiş oldu:

   Çarpışmanın kesin olarak yaşanacağı, bunun 4 milyar yıl sonra olacağı, bu sırada iki galaksinin iç içe geçeceği ve ondan ancak 2 milyar yıl sonra kütleçekimi etkisiyle kalıcı olarak tek bir galaksi haline geleceği bildirildi. Bu bilgilerin yanı sıra Güneş'in de, bulunduğu merkezden 26.000 ışık yılından daha fazla bir uzaklığa savrulacağı hesaplandı. Güneş Sistemi ise, %10 olasılıkla galaktik bir Sibirya sürgününe uğrayarak şu anda bulunduğu merkezden 160.000 ışık yılı uzağa savrulacak. NASA yetkilileri, Dünya'nın yok olmayacağı öngörüsünde bulunuyor, fakat canlı yaşamına ne olacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Çalışmayı yayınlayan ekip, şimdi de galakside keşfedilen su maserlerinin konum değişikliklerini inceleyerek, Andromeda'nın yatay hareketlerini hesaplamaya başlamış durumda. 
   Bu tür çarpışmalar aslında evrenin tarihinde sıkça yaşanmıştır. Örneğin Andromeda'nın daha önce de en az bir diğer galaksiyle çarpışmış olduğu düşünülmektedir. Bugün de pek çok cüce galaksi (örneğin SagDEG ) Samanyolu ile çarpışmakta ve onunla birleşmektedir. 

 

   4 milyar yıl sonra gerçekleşeceği hesaplanan çarpışmanın, ABD-Baltimore'da bulunan Uzay Teleskop Bilim Ensitüsü (STScI) tarafından hazırlanan bilgisayar simülasyonu:

İlginizi çekebilecek yazılar:

  • Geçen sene de Hubble teleskobunda kullanılmaya başlanan WFC3 (Geniş Alan Kamerası 3) ile elde edilen bilgilerin ışığında, evrenin genişleme hızı ölçülmüştü. İlgili yazıyı okumak için tıklayın.
  • Kıyametin süper canlıları

Kaynaklar ve daha fazla görüntü için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz:

 

Yorum ekle