Sam Harris ve Richard Dawkins - Bilim ve Ahlak ilişkisi

Kim demiş "Bilim, ahlak konusunda bir şey söyleyemez" diye?

  Richard Dawkins ve tanınmış ateistlerden Sam Harris'in, 2011 yılında Oxford Üniversitesi bünyesindeki Sheldonian Theatre'da gerçekleştirdiği bu söyleşide Harris, konu ahlak olduğunda bilime getirilen sınırlamanın geçerliliğini, zaman zaman Dawkins’ten de gelen soruları cevaplayarak tartışıyor. Bilimin ahlak konusunda sahip olduğu söz hakkını, ikna edici argümanlarla savunurken, aynı zamanda geçmişin, bugünün ve geleceğin ahlak anlayışlarını da ele alarak bunları nesnel ve bilimsel bir bakış açısıyla sorguluyor. Bir anlamda da The Moral Landscape isimli kitabının kısa bir özetini bizlere sunuyor. 
   Hume Yanılgısından (diğer adıyla 'doğacılık yanılgısı') Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya’sına, ‘herkes için olası en kötü ızdıraptan zihin okuma makinelerine kadar çok geniş bir yelpazede ütopya-karşı ütopya tartışmalarının da bulunduğu bu söyleşide Sam Harris, muhtemelen hepimizin aklını kurcalayan birçok soruya cevap arıyor.

Bu sunumdan bir alıntı (Sam Harris) :

   “Nasıl fiziği Hristiyanlar keşfettiği için ‘Hristiyan fiziği’ veya cebiri Müslümanlar keşfettiği için ‘Müslüman cebiri’ diye bir kavram yoksa, ‘Hristiyan ve Müslüman ahlakı’ diye bir kavram da olmayacaktır. Keşfetmemiz gereken, insanlığın refahına ilişkin gerçek soruları yanıtlayan verilerdir. Bunu yaparken kullanmamız gereken tek aracın samimiyetle ve dürüstçe yapılan bilimsel araştırma olduğunu düşünüyorum. Ve eğer dinler, evrendeki herhangi bir konuda haklı çıkarsa, bu tamamen şans eseridir.”

   Sam Harris’in The Moral Landscape isimli kitabı şu anda çeviri aşamasında ve yakın zamanda Türkçe olarak kitapçılardan temin edilebilecek. 

 

  • Ayrıca bkz. Sam Harris: "Dinler neden günümüzde birer fosildir?" (video)

 

 

Yorumlar (1) -

  • Ahlak ve bilim konusunda Richard Dawkins'in Gen Bencildir adlı kitabında güvercinlerle ilgili çok güzel bir anektod var. Onu da paylaşırsanız çoğu kişinin hoşuna gidecektir.

Pingbacks and trackbacks (1)+

Yorum ekle