Yeni Başlayanlar İçin Evren’in Tarihi

1. Bölüm: 

Iraksak açı yöntemi, Kepler’in gezegensel hareket yasalarını bulması, Doppler efekti, Helium elementinin keşfi, Hubble ve ışık tayfında kırmızıya kayan galaksiler, evrenin genişlediğini nasıl anladığımız, her yeni gelen bilgiyle evren algımızın nasıl genişlediği vb konulara değiniliyor.  

2. Bölüm: Yıldızların ve galaksilerin yaşlarını nasıl hesaplayabiliyoruz? Evrenimizin doğum anından 380 milyon yıl sonra, yani atomlar henüz oluşmaktayken fotoğrafı çekilse neye benzerdi? Ve bütün bunların cevabını nasıl bilebiliyoruz? Cevaplar bu bölümde.  Burada da Evren'deki ilk atomların nasıl oluştuğu, evrendeki cisimleri meydana getiren ve bazıları canlılığın da yapıtaşları olan elementlerin nereden geldiği, yıldızların, gezegenlerin ve o gezegenlerden biri olan Dünya'nın nasıl oluştuğu anlatılıyor.

   Videonun yapımcısı olan potholer54'ın en sonda söylediği gibi: "Yakın tarihli ve hayali bir yaratılış hikayesine inanmak istiyorsanız, bilimsel bilginin son 300 yıldaki muazzam gelişiminden mahrum kalmışsınız demektir. Ayrıca bizden önce yaşamış olan 4 binden fazla insan neslini şaşkına çevirecek olan bir şeyden de mahrum kalmışsınız demektir. Onlar Dünyamızın nasıl yaratıldığını o kadar merak ediyordu ki, bunu açıklamak için tanrılar ve ruhlar yaratmak zorunda kalmışlardı. Günün birinde, zamanda yaklaşık 14 milyar yıl geriye bakıp evrenimizin doğum anının fotoğrafını çekecek teknolojiye sahip olacağımızı hayal bile edemezlerdi." 

   Önemli Not: potholer54’ın daha sonra çektiği ve birkaç düzeltme içeren videoda değindiği konulardan bir tanesi 1. videoda, diğeri de 2. videoda bulunuyor. Bu nedenle ben de çeviriyi bu düzeltmeleri gözeterek yaptım; ilgili kısımları izlerken yanlış çevirdiğim sanılmasın.

1. videodaki düzeltme: Big Bang (Büyük Patlama) için “patlama” kelimesini kullandığı bir yer var; biliyorsunuz her ne kadar Büyük Patlama desek de aslında olan şey bir “patlama” değildir. Anlatımı kolaylaştırması bakımından patlama kelimesi kullanılır; ama potholer yine de yanlış anlaşılmaları önleme gereği duyarak, bir bilim insanına yakışır şekilde bu düzeltmenin yapılmasını istemişti. (“uzay ve zamanın genişlemesine sebep olan olay” demek yerine “patlama” demek daha kısa oluyor.) 

2. videodaki düzeltme : Normal yıldız patlamalarında (nova), sadece Demir'e kadar olan elementler üretilir; bunlar atom numarası 9'a kadar olanlar, yani hafif elementlerdir. Daha ağır elementler ancak süpernova patlamalarında oluşur. 

   Serinin diğer bölümleri

    Şu yazılar da ilginizi çekebilir:

[ I would like to thank potholer54 for making this wonderful scientific series that gives us a chance to take a quick look on how our universe formed, starting from the Big Bang to the evolution on Earth. It is an honour for me to translate and share these videos, so I also thank him for his support in this whole process. ]

 

 

 

Yorum ekle